Ösztönösen isszuk és isszuk. Csak gurul le a torkunkon, de valójában tudjuk-e, hogy milyen a jó ivóvíz?

A tökéletes minőségű ivóvíz összetételét szigorú egészségügyi, higiénés előírások szabályozzák. Elvileg tehát minden ivóvíznek ezekkel a paraméterekkel megszabott értékek közötti fizikai, kémiai jellemzőkkel kellene rendelkezni. Azonban a határértékek közötti, tehát szabványos paraméterek alapján ivóvíznek minősülő vizet az emberi érzékszervek tovább osztályozzák, és kinek-kinek az egyéni érzékszervei alapján alakul ki a véleménye a fogyasztott vízről.
Különösen egy megszokott vízminőséghez képest más víz fogyasztása esetén érezzük rögtön a különbséget. Gondoljunk bele, hogy a budapesti partiszűrésű, lényegében kevés oldott anyagot tartalmazó víz, milyen más mint az alföldi, mélységi ún. artézi kutak nagy oldott anyag tartalmú vize.

Na, de mi is az ivóvíz? Vagy kezdjük még messzebbről: Mi a víz? Ennél egyszerűbb kémiai kérdés nincs is, a víz = H2O, azaz két hidrogén és egy oxigén atom által képzett molekulák sokasága. Persze ez így nagyon egyszerű, hiszen érzékszervileg eleve elkülönítünk kétféle vizet a földön. Mert a legtöbb víz ún. sós víz formájában található a tengerekben, míg a kisebb mennyiségű édesvíz a levegő páratartalmában és a földfelszín vizeiben létezik.
A sós víz csak a benne feloldott sók mennyisége (~30 g/liter) miatt különbözik az édesvíztől, amiben csak 10~100 mg/l az oldott sók mennyisége. A sós vízből a párolgás, lényegében a nap hatására történő desztilláció révén keletkezik a föld édesvízkészlete, mely aztán a csapadék formájában a föld felszínére jut, onnan visszafolyik a tengerekbe, majd kezdődik a körforgás előröl, és teszi lehetővé az életet földünkön.

Az ember részére azonban csak az édesvíz iható egészségkárosodás nélkül. Az édesvizek is tartalmaznak oldott anyagokat, legnagyobbrészt sókat, emellett fémsókat, gázokat, a szerves anyagokra utaló ammóniumot, lebegő részecskéket, szerves anyagokat, mikroszkopikus élőlényeket. Ezeknek az édesvízben található egyéb anyagoknak a mennyisége, az összetétele okozza az édesvíz, azon belül az ivóvíz jellemzőinek nagy változatosságát, vagyis a más és más ízű ivóvizet.

(forrás: Szűcs J. László – ezermester.hu alapján)

 

 


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője