Arzén és mentesítése

Az arzén a fél-fémek közé tartozó anyag, amely íztelen és szagtalan, viszont annál inkább mérgező. Egy olyan széles körben előforduló természetes anyagról beszélünk , amely bizonyítottan rákkeltő hatású, főleg ha nagy mennyiségben, hosszútávon használjuk.
Miért szükséges az ivóvizünket arzénmentesíteni? Manapság az ivóvizünk nagyobb részét mélyfúrású kutakból biztosítjuk. Hazánkra jellemző, hogy a mélyfúrású kutak arzéntartalma jóval meghaladja a jelenleg meghatározott határértéket (10 µg/liter). Az ivóvizeink- amely egyben a főzővizünk is -, ezekből a rétegekből származik,  ezért fontos foglalkoznunk az arzéntartalommal és egy olyan megoldást találnunk, amely minden szempontból a legkedvezőbb számunkra és családunk, környezetünk számára.

Az arzén eltávolításnak több módja van: 

1. Olyan katalitikus töltet használata, amely reagens a vízben oldott arzénra, és azt meg tudja kötni.
Ezt a folyamatot vas-hidroxiddal tudjuk elérni, ugyanis a vízben lévő arzenát (As5+) a vas-hidroxiddal un. vas-arzenát komplexet hoz létre. Amennyiben a vashidroxid granulát, nagy felületű szemcsés formában van, akkor az arzenát, ezen felületen kötődik meg és képez komplexet. A legelterjedtebb ilyen szűrőanyag a Németországban gyártott GEH (Granulat Eisen Hydroxid). Hátránya: nem regenerálható, kapacitás kimerülés után a töltetet cserélni kell.

O-SZ-GEH-1035-A

O-SZ-GEH-1054-A

2. Regenerálható arzén-szelektív műgyanta alkalmazása. 
A technika fejlődésével ma már olyan szelektivitású gyantát tudnak gyártani, amely az arzént úgy vonja ki a vízből, hogy a víz egyéb összetevőit nem változtatja meg. Tehát csak arzént veszi ki a vízből. Komoly előnye: a töltet kapacitás kimerülés után regenerálható és megfelelő vízelőkészítés esetén a gyártó garantálja, hogy csak hét évente kell a töltetet cserélni. Ez azt jelenti, hogy a vas – és, mangántalanított víz és annak foszfát tartalma (PO4) nem haladhatja az 1 mg/liter mennyiséget. Ezért az arzénmentesítés üzemeltetési költsége jóval alacsonyabb a katalitikus tölteténél.  Meggyőződésünk, hogy ennél a termékkonstrukciónál fontos szempont a gyártási helyszín, amely tény erősítheti hazánk gazdasági teljesítőképességét : japán szabadalom alapján Magyarországon állítják elő.

O-SZ-AsMET-1035-A

O-SZ-AsMET-1054-A

Automata öblítésű, regenerálható arzénmentesítő. A rendszer 2 db, egyműs után sorba kötött egységből áll. Töltet fáradáskor az 1-es szűmú töltetet regeneráljuk, és a 2-es számú kezd dolgozni, tehát rotációs a működésük, váltogatják a egymást.  A töltet regenerációját szakműhelyben kell végezni, ezen irányú otthoni munkafolyamat tilos. A nyers vizet vas- és, mangántalanítani kell, és a nyes víz fosztáft tartalma nem haladhatja meg az 1 mg/litert. Ebben az esetben a töltet garantáltan hét évig regenerálható. A töltet oszloponként (1035-ösnél) 25 g arzén megkötésére alkalmas aután regeneráálni kell. (1054-nél) 50 g arzén. Az arzénmentesítő kiválaszatásához szükséges a víz arzén tartalmának és a tisztítandó víz mennyiségének az ismerete.  bekersülési ár, stb….
3. Membrán technológia  alkalmazása. Itt fontos az előzetes vízkezelés megoldása.
Üzemeltetés szempontjából ez a technológia a leggazdaságosabb. Hátránya, hogy csak megfelelően előkészített víz esetén nyújt hosszú távú megoldást. Ez azt jelenti, hogy a víz vas -és, mangántalanítva valamint lágyítva legyen.

Proline Plus wp

Proline Plus wp +As


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője