Nemcsak a háztartási gépekre és csaptelepekrenézve káros a kemény víz, bőrünket és hajunkat is kiszáríthatja, sőt akár elviselhetetlen bőrirritációt okozhat. Szegeden a csapvíz középkeménynek számít, így nem meglepő, hogy sok szülő azonnali és minél hatékonyabb megoldást szeretne találni a gyakran egész családot érintő bőrviszketésre.

A King’s College London 2016-os kutatása szerint a víz keménysége, a kalcium és magnézium mennyisége, valamint a klór koncentrációja károsíthatja a bőrt. Vizsgálataik alapján a genetikai hajlam mellett a csecsemőkori ekcéma kialakulásáért részben a kemény víz felel. Kimutatták, azoknál a három hónapos babáknál, akiket rendszeresen kemény vízben fürdetnek, 87 százalékkal nőtt az ekcémára való hajlam. Szegeden 12-14 nk°a víz keménysége, ami középkategóriába sorolható, az érzékeny bőrűek kézi mosogatás, fürdés és kézmosás után viszont gyakran szembesülnek elviselhetetlen bőrirritációval, allergiás reakciókkal.

“Egy szegedi édesanya keresett meg bennünket, aki arra panaszkodott, a gyerekekkel minden este harcot vívnak a fürdésért, mert egyszerűen nem hajlandóak belemenni a vízbe. Legszívesebben kihagynák a tisztálkodást. Azt tanácsoltuk, építtessenek be vízlágyítót. Pár nappal később, amikor újra találkoztunk, megkérdeztem, bevált-e. Örömmel mondta, hogy a kicsiket azóta ki se lehet szedni a vízből.”

Erről számolt be egy mindennapos esetről Lévay Ferenc Zoltán élelmiszermérnök.

A Lévay Stúdió Kft. víztisztítási technológusa elmondta, az egészségmegőrzésen túl számos egyéb pozitív hozadéka is van a vízlágyító technológiának. Elsősorban a piszkos edények mosogatásánál és a szennyes mosásánál térülhet meg a beruházás. “A mosószerek és egyéb vízlágyító adalékanyagok költsége olyan magas, hogy akár kétszeresére is növelhetik a mosás összköltségét. A vízben található kalcium és magnézium olyan komplexet alkot a mosószerrel, amely drasztikusan csökkenti a víz oldóképességét. Vagyis, ha vízlágyító berendezés van a háztartásban, akkor az általában adagolt mosópor fele is elég, ráadásul nem kellenek egyéb lágyító csodaszerek sem. Kevesebb vegyszerrel tudunk mosni és takarítani is. Tulajdonképpen egy ilyen vízlágyító eszköz körülbelül másfél év alatt megtérül.”

Lévay Ferenc Zoltántól megtudtuk, elsősorban kertes házakba szerelnek be központi vízlágyító berendezéseket, ugyanakkor a panelban élőknek sem kell lemondaniuk róla, hiszen a csaptelepek is elláthatóak kisebb egységekkel. A központi eszköz nem nagyobb egy doboznál, ráadásul pince vagy garázshelyiségekbe is beszerelhető, így nem kell attól tartani, hogy szem előtt marad.

A vízlágyító egyre több háztartásban okoz önfeledt fürdőzést kicsiknek és nagyoknak, sőt az idősebbek közül is sokan választják érzékeny bőrük, valamint környezet- és pénztárcakímélő tulajdonsága miatt.

Intsen búcsút a viszketésnek és kipirosodásnak az óévben, indítsa lágy vízzel az új évet!

 

(forrás: szegedma.hu – 2016. december 22.)


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője